/* This text is in Futura */ .class { font-family: Futura,Trebuchet MS,Arial,sans-serif; }

RECENSIES


Na jaren met de 'onrealistische' gedachte te hebben rondgelopen om mee te doen met de 100K in Winschoten leek het eindelijk te lukken.

In juni 2019 bij Petra gaan trainen, 12 kilo afgevallen, nieuwe looptechniek aangeleerd. September 2019 de 50K in Winschoten gelopen, 2e tijd ooit. Ingeschreven voor het Open WK 100K in september 2020 - wordt ie begin april al afgelast! Toch het schema blijven volgen. Tot 1 mei, want het leek Petra leuk (leuk!) om mee te doen met de Great Virtual Race Across Tennessee: de #GVRAT1000K. Een virtuele race waar je als deelnemer dagelijks hardloop- en wandelkilometers logt en waar zich 19603 mensen voor inschreven.Waaronder 266 Nederlanders. Inschrijfgeld, hardloopshirt, medailles, ranglijsten, alles. De gedachte is om van 1 mei tot en met 31 augustus deze Amerikaanse staat te doorkruisen, 1022 km.

En als 1022 kilometer in 4 maanden onvoldoende uitdaging is, kun je na de finish ook inschrijven voor de #BAT1000K: de terugweg.Voor de liefhebbers is er ook de 3X (heen en terug en weer heen) en de 4X.


Omdat ik dankzij de trainingen van Petra veel meer (en vooral: blessurevrij!) aankan, ben ik besmet geraakt met het GVRAT-virus en inmiddels 2e Nederlander in de tussenstand. Ze vroeg hoeveel mijn achterstand was op de nummer 1. Ik: "Honderdzestig kilometer". Petra: "Nou dan moeten we komend weekend maar die 100K gaan doen in het Westerpark.

Lang verhaal kort: dat is afgelopen zondag gelukt. Allerlei soorten rondjes in het Westerpark - eerst in de motregen alle paadjes "inkleuren" met Runkeeper & Polar, later samen met Petra, die het grootste deel meefietste, in de zon over de brede paden. Resultaat: 100K in 12u35m. Weliswaar buiten de tijdslimiet die in Winschoten zou gelden, maar hey: 

ik moet kunnen blijven doorrennen in Tennessee, dus geen rare dingen gaan doen waar een lange hersteltijd voor nodig is. The day after wel een verplichte "wandeldag" voor herstel. En zo is er extra marge voor een PR, de volgende keer!

Had ik al gezegd dat Petra de beste coach EVER is?

Groetjes,

Michiel


Nu bijna een jaar geleden, maakte ik kennis met Petra en startten we samen aan het volledig herformuleren van mijn loopstijl om zo plezierig blessurevrij te kunnen lopen. Blessures waren iets waar ik al jaren af en aan mee kampte en daar was ik goed klaar mee. Werkelijk alles hebben we de afgelopen maanden aangepakt om mijn loophouding te verbeteren. Het ene ging makkelijker dan het andere. Als je gewend bent om op een bepaalde manier te lopen, is het lastig om de vertaling van `flex je voet` ook daadwerkelijk toe te passen, maar ik wist het uit te voeren tijdens het lopen! Ondertussen ging ik steeds beter en sneller lopen, zonder dat ik last kreeg — echt een overwinning.

Naast de looptrainingen was er krachttraining. Ik durf te zeggen dat ik urenlang hiphinges, hip bridges, deadlifts en weet ik wat voor bekkenkantel-oefeningen heb gedaan. Behalve dat het goed voor me was, had ik, ondanks alle uitleg, eerlijk gezegd geen idee wat het deed voor mijn loophouding. Tot op een zondag, toen ik alle facetten moest combineren in een intervalsessie om te knallen.

Opeens klikte het. En toen het klikte, ging ik als een raket. Het voelde bijna als een bevrijding en het liep ZO fijn. Hoewel het hoge tempo behoorlijk pittig was en was ik op het einde lekker uitgeput was, was het een soort eureka-moment. Alle krachtsessies, instabiliteitstrainingen, looptrainingen kwamen opeens samen en het verschil voelde als dag en nacht.

Het is moeilijk om in woorden uit te drukken maar dit gevoel is onbetaalbaar. Ik voel nu gewoon de power die in mijn benen zit wanneer ik aanzet in een versnelling. Ik voel me ontzettend krachtig tijdens het lopen. Ik kan niet wachten om verder te knallen en “gewoon” lekker gas te geven en te zien wat er allemaal in het verschiet ligt.

Power mode on!
Groetjes, Daphne

In oktober vorig jaar liep het allemaal niet zo lekker. In mijn werk kon ik mijn ei niet meer kwijt en ik was geblesseerd waardoor mijn uitlaatklep hardlopen niet meer mogelijk was.
Ik wist dat ik het anders wilde aanpakken, ik wilde steviger in mijn schoenen staan.

Ik volgde Petra al langer via social media en had haar ook al eens ontmoet. Haar energie sprak me aan en ook haar eerlijkheid. Die schop onder mijn kont, was wat ik nodig had.
De eerste afspraak was dan ook snel gemaakt. En hier zette Petra me gelijk aan het denken. Waarom ben je steeds bezig met allerlei randzaken? Waarom begin je niet gewoon? Actie, dat is wat nodig is!

Daarnaast was ik natuurlijk ook geblesseerd, hardlopen was niet gelijk een optie. Maar dat wil niet zeggen dat ik niks kon doen. De basis was om eerst sterker te worden (kracht) en daarna heel rustig op te bouwen met een nieuwe techniek. Tussen de laatste keer dat ik had hardgelopen en weer 2 minuten mocht lopen, zat bijna twee maanden. Daarna liep ik korte stukjes met heel veel wandelen tussendoor, maar dat mocht de pret niet drukken. Inmiddels loop ik weer op het niveau waar ik geëindigd was en misschien zelfs wel beter dan daarvoor.

Op persoonlijk vlak ben ik met Petra aan de slag gegaan om meer te zijn wie ik wil zijn. Een zelfverzekerde Mariska die weet wat ze wil en wat ze kan. En ondanks dat ik nog niet helemaal ben waar ik wil zijn, heb ik hier al grote stappen in gezet. Ik weet wat ik kan en wie ik wil zijn! Petra heeft me geholpen om weer stevig op mijn voeten te staan, op persoonlijk vlak én als hardloper. Ze geeft me regelmatig een schop onder mijn kont om uit mijn comfortzone te komen. Ga maar gewoon doen, kijk maar wat er gebeurd. Daarnaast helpt ze me te dromen, doelen stellen die misschien zelf wel een beetje onrealistisch zijn of lijken. Maar met een beetje humor me wel in gang zetten, om zo een sticker van de juf te verdienen.

Groetjes, Mariska

Precies een jaar geleden, december 2018, klopte ik aan bij Petra voor een hardloopschema richting de marathon van Rotterdam. Ik besloot toen met een schema en trainer te gaan trainen, omdat ik regelmatig blessures had, eerder koos voor meer trainen dan minder trainen en geen variatie in mijn trainingen had. Bovendien plande Petra mijn trainingen zo dat het goed te combineren was met mijn onregelmatige werktijden.

Na de marathon van Rotterdam wist ik meteen dat dit niet de laatste was en dat als ik nog een tweede marathon zou gaan lopen in 2019 dat ik wilde dat één persoon mij zou begeleiden en dat was Petra.

Toen ik met Petra een gesprek had in mei 2019 over wat het Enforce programma inhield hoefde ik niet lang na te denken en besloot ik dan ook om 6 maanden lang met Petra te gaan trainen richting de marathon van Valencia. Vooral de combinatie van coaching, hardlooptraining, krachttraining en een (hardloop)schema sprak mij aan. Bovendien kende Petra mij al een beetje en voelde het dus vertrouwd om dit traject met Petra in te gaan. Petra vroeg mij wat ik allemaal wilde bereiken en waar ik als persoon wilde staan aan het einde van het traject, maar dat kon ik niet goed benoemen op dat moment, behalve het uitlopen van de marathon van Valencia met een sub4!

Ik had al snel door dat de krachttrainingen en hardlooptechniek-trainingen ervoor zorgde dat mijn hardloopprestaties flink vooruit gingen: ik liep de ene na de andere PR. Ik zat over het algemeen lekkerder in mijn vel en voelde mij fitter en sterker. Maar ook als het even niet zo lekker ging had Petra dit al snel door en besprak zij dit en liet mij inzien wat er moest veranderen.

Ik was niet de makkelijkste deelneemster: vrij gesloten, nam niet altijd mijn rustdagen en trainde soms langer dan mocht (‘omdat ik wel lekker liep’), maar Petra kon deze uitdaging wel aan :).

De coachingsgesprekken hebben ervoor gezorgd dat ik meer vertrouwen kreeg in mijn eigen kunnen, dingen deed buiten mijn comfortzone die ik zonder extra zetje niet had gedaan en hebben er vooral voor gezorgd dat ik zekerder ben in het dagelijkse leven. Vaak was ik ‘lekker kort’ van stof, dit was mijn eigen keuze, maar de extra lange gesprekken zijn mij het meest bijgebleven. Petra had door wanneer ze een ingang had en dat zijn voor mij de momenten geweest waarop dingen veranderde.

De marathon van Rotterdam startte ik onzeker, ik had er geen vertrouwen in, maar 1 december stond ik met super veel zin aan de start van de marathon van Valencia. En nee dit vertrouwen was er de weken voorafgaand niet altijd, bang om te ‘falen’, maar eigenlijk was er maar één iemand die teleurgesteld zou kunnen zijn na afloop en dat was ikzelf. Ik besloot er dan ook volop van te genieten.

Met ruim 33 minuten sneller dan mijn eerste marathon, liep ik mijn tweede marathon in het mooie Valencia in een tijd van 3:38:13! Ik heb genoten van het traject en ben super blij dat Petra mij heeft begeleid, zonder haar had ik dit niet kunnen doen.

Groetjes Bibi


Op 23 augustus 2018 ging voor mij de knop om en ben ik gestart met letten op mijn voeding. Hiermee viel ik in 7 maanden ruim 35 kilo af. Maar toen stond mijn gewicht stil. Dat was ook het moment dat ik een start maakte met hardlopen. De start was goed, maar ook daar miste ik handvaten. Toen ik op Facebook las dat ik een gesprek bij Enforce kon aanvragen heb ik die kans met beide handen gegrepen.

De eerste ontmoeting met Petra was zo positief dat ik eigenlijk al binnen 5 minuten had besloten dat dit het zou worden voor mij. Alleen had ik nooit gedacht dat dit wel eens een lifechanger zou zijn in plaats van een trainingsprogramma. Want een lifechanger is het geworden en hoe!

Vanaf de eerste dag werd ik gestimuleerd en gemotiveerd door Petra om naar mezelf te kijken en aan mezelf te werken. En niet alleen op het gebied van training en hardlopen. Nee, ook de privé zaken waar ik mee zat kregen vorm en ik kon en durfde weer besluiten te nemen. Heb mezelf vaak afgevraagd of ik anders ook deze besluiten zou hebben genomen. Denk het niet of veel later, misschien té laat. Petra weet je zo aan het denken en vooral doen te zetten dat je wel handelt.

Al na 1 maand zag ik zo een verschil in mijzelf. Altijd angst gehad voor de sportschool en ook nadat ik 35 kilo af was gevallen was die angst er nog steeds. Petra heeft me hier echt overheen getild en samen zijn we begonnen met een traject van hardlooptrainingen, krachttraining en coaching. Mijn angst voor de sportschool verdween als sneeuw voor de zon én ik begon het zelfs leuk te vinden. De looptechnieken leren en uitvoeren, steeds weer jezelf uitdagen en verder gaan. Het ervaren van beter gaan lopen en genieten van het lopen. Daarbij kwam ook nog dat ik al ruim 25 jaar reuma heb en dit heeft altijd wel mijn leven beheerst, ik heb me laten leven door de reuma. Nu kan ik zeggen dat mijn reuma met mij meeleeft en ik de regie hierover heb. Petra heeft mij op alle vlakken zo ontzettend geholpen. Te laten inzien dat de kracht in mij zit en dat ik het hardlopen kan. Ik ben nu nog zo een 10 kilo extra afgevallen en heb het afgelopen halfjaar veel stappen gemaakt in mijn persoonlijke leven. Heb mijn eigen bedrijf opgezegd dat als een blok aan mijn been hing en ben gestart met een nieuwe opleiding voor gewichtsconsulente. Steeds sta ik krachtiger in het leven. Misschien wel krachtiger dan ooit.

Petra vroeg mij wat mijn eerste doel zou zijn. Mijn eerst doel was om de 8 van Amsterdam te lopen. De eerste loop zou ik in mijn stad doen. Maar ik ging veel sneller en beter met lopen dan ik ooit had kunnen denken, dus de eerste werd de Dam tot Dam by Night. Met Petra als mijn haasje stond ik heel zenuwachtig aan de start, maar ik hield vol en het lukte! Daarna volgende vrij snel de Singelloop Breda 10 kilometer, alleen. En wat een overwinning op mezelf dat ik dit kon. En onlangs mijn 8 van Amsterdam in mijn geliefde stad, mijn stad waar ik al 41 jaar leef en geniet. En het was genieten, wat mooi en fijn om dit te mogen doen. Had het gevoel dat ik werd gedragen door mijn stad. En volgende jaar…

Ik ga nog even door. Ik weet nu dat er nog veel meer uit te halen is. Uit het hardlopen, trainen en uit het leven.

Groetjes, Alida


Op 29 september stond ik aan de start van de Marathon van Berlijn. Na maanden van training en coaching was dit hét moment waar ik naar uit had gekeken. En ik wist dat ik door de hulp van mijn coach Petra via Enforce sterker was dan ooit tevoren.

Toen ik bij Petra aanklopte, was ik een schim van mezelf. Afgelopen jaar was het zwaarste jaar van mijn leven. Ik verloor in drie weken tijd twee mensen die het dichtste bij mij stonden en droeg dit verlies als een zware rugzak met mij mee. ‘Loslaten’ werd dan ook een zeer belangrijk thema in de begeleiding van Petra. Ik bleef hangen in het verleden en verloor de toekomst volledig uit het oog. In ons eerste gesprek vertelde Petra me dat ik de SuperVio die ik wilde zijn al was, ik moest er alleen zelf in gaan geloven.

Trainen met Petra behelst veel meer dan een paar keer samen hardlopen of het volgen van een schema. Ze hanteert namelijk een holistische aanpak en gaat in op alle aspecten die je als hardloper, maar ook in het leven zelf, sterker kunnen maken. Wanneer je bijvoorbeeld een fantastische loophouding hebt, maar jezelf volledig in de weg zit qua mindset, kan dit je ontzettend tegenhouden. Petra en ik trainden samen op het gebied van kracht, balans door middel van Ultimate Instability, loophouding, uithoudingsvermogen en bovenal mindset. Haar persoonlijke aanpak, enorme toewijding en eerlijkheid maken haar tot de beste hardlooptrainer die er is en ik ben haar dan ook eeuwig dankbaar.

Mijn grote doorbraakmoment kwam tijdens de Breakthrough Week die Petra en ik deden. In deze week gingen we nóg nader in op de zaken die mij tegenhielden om de beste versie van mezelf te zijn. We hadden veel over het verleden gepraat, geschreven en gemediteerd. Tijdens onze looptraining kwam het met bakken uit de hemel en voelde ik me ineens bevrijd. Bevrijd van de negatieve emoties die ik met mij meedroeg, het schuldgevoel, het gevoel slachtoffer te zijn en de boosheid. Pijn en rouw blijven en moeten ook blijven bestaan. Maar nu lukte het eindelijk om mijn focus te verleggen en weer naar de toekomst te kijken.

Gedreven door dit nieuwe gevoel liep ik ineens sneller en beter dan ooit, viel ik kilo’s af en voelde ik me sterker dan ooit tevoren. En dit had een super positieve invloed op mijn prestatie in Berlijn. Ik liet een SuperVio-shirt maken en stond, na een laatste peptalk van Petra, vol vertrouwen aan de start van de marathon. Ik finishte mijn vierde marathon, liep een PR dat drie kwartier (!) sneller was en kon wel huilen van geluk! De Marathon van Berlijn draag ik op aan mijn allerliefste oma, die altijd mijn grote voorbeeld zal blijven. En ik ben mijn coach Petra zo ontzettend dankbaar voor haar begeleiding in deze reis die mijn leven heeft veranderd!

Groeten, Violet

Afvalracer Tessa: Petra Kerkhove is de coach die mij door deze moeilijke tijden sleept

Zij is ook de reden waarom ik meedoe aan de Afvalrace. Een goede connectie hebben met een coach is voor mij essentieel. In vorige pogingen om af te vallen waarin een coach aan te pas kwam is tot nu toe altijd gebleken dat wanneer ik mij niet comfortabel voel bij iemand, dat het moeilijker is om vol te houden. Petra geeft mij het gevoel dat het niet rampzalig is als ik fouten maak of wanneer ik er als een idioot uitzie tijdens bepaalde oefeningen (denk aan kikkersprongen). Mijn gevoel van schaamte wordt aanzienlijk minder als ik met Petra train of een gesprek met haar heb. Het vertrouwen dat zij heeft in mij, en ook uitstraalt, zorgt ervoor dat ik in mezelf ga geloven en dat ik op sommige dagen zelfs met plezier ga trainen (wie had dat verwacht?!).

Tijdens de trainingen heeft zij elke keer weer iets anders verzonnen. Geen enkele training is hetzelfde. Iets wat ontzettend fijn is, aangezien ik dan weet dat ik een bepaalde oefening (kikkersprong) voorlopig niet meer hoef te doen. Ook houdt zij rekening met mijn persoonlijke doelen. Buiten dat ik natuurlijk wil afvallen, wil ik ook graag een borstverkleining. Met sporten worden borsten van nature al kleiner, maar niet dusdanig dat mijn rugklachten verdwijnen. Daarom wordt er tijdens de trainingen ook gefocust op de versterking van borst- en rugspieren. Dit is om ze zo mooi mogelijk in vorm te houden.

Er zijn ook dagen waarop de drukte in mijn hoofd of de drukte in de sportschool mij te veel worden. Op dit soort momenten ben ik erg kwetsbaar en vind ik het moeilijk om mij open te stellen naar mensen toe. Petra begrijpt dan wat er aan de hand is en in plaats van doorgaan zoals ‘het hoort,’ wat in het verleden wel eens is gebeurd, zoekt zij samen met mij naar een oplossing of een manier waarop het trainen wel zal gaan.

Tot slot wil ik nog graag mijn favoriete eigenschap van Petra met jullie delen: wat voor dag het ook mag zijn, zij staat altijd te springen om trainingen te geven. Het is zelfs zo dat hoe zwaarder de training is, hoe vrolijker zij wordt. Het klinkt misschien wat gemeen, maar gek genoeg helpt het ontzettend. Want hoe zwaarder de training is, hoe meer ik dan moet lachen.

Liefs, Tessa

Kom in contact en laat over een half jaar ook een recensie achter

Yes! dat wil ik!